Gebze’de Gezilecek Yerler

Gebze’de Gezilecek Yerler

GEBZE’NİN TARİHÇESİ

Asya ve Avrupa kıtaları arasında hayati bir önem taşıyan geçit rolünü üstlenen Gebze, bulunduğu konumun ehemmiyeti   bakımından tarih boyunca birçok büyük ulusa, hükümdarlara, ve komutanlara ev sahipliği etmiştir. İsmini “gel bize” ve “bize gel”   kelimelerinin bugüne dek olan transformasyon sürecinden geçerek alan Gebze’nin tarihi M.Ö. XII yüzyıla dayanıldığı bilinmektedir.   Romalılardan gizlenen dünyaca ünlü komutan Kartacalı Hannibal’dan, yine sanatında dünyanın dört bir yanında söz ettirmiş ünlü   müzeci ve ressam Osman Hamdi Bey’e misafirlik eden Gebze (Libyssa) bulunduğu lokasyon itibariyle tarih boyunca önemli bir   yerleşim merkezi olmuştur.

 

BALLIKAYALAR TABİAT PARKI

Kocaeli ilinin Gebze ilçesi Tavşanlı köyü sınırları içerisinde bulunan Ballıkayalar Tabiat Parkı, yüzden fazla kuş türünün yanı sıra onlarca bitki ve ağaç türlerini içerisinde barındıran, büyüleyici bir ekolojik ve biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği etmektedir. Öyle ki, hem beton yığınları ve aşırı gürültü kirliliğinden kaçmak isteyen İstanbulllu için, hem de endüstriyelleşmiş boğucu bir sanayi kentinin içinde biraz olsun nefes almak isteyen Gebze ve Kocaeli sakinleri için kurtarıcı rolünü üstlenmektedir. Bakanlar Kurulu tarafından 1995 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınan bu saklı cennet, bulunduğu lokasyon ve ulaşım kolaylığı nedeniyle İstanbullu ve İzmitliler için harika bir fırsat sağlıyor.

İçerisinde bulundurduğu birçok dere ve şelale ile Ballıkayalar Tabiat Parkı, büyüleyici atmosferinin kaynağını çevresini dört bir yandan saran kanyonlardan almaktadır. Öyle ki sizler de birer doğa sporları tutkunuysanız, ev sahipliği ettiği birçok mağara,oyuk ve patika ile treeking, safari ve kaya tırmanışı yapmak için Marmara Bölgesi’nde Gebze sınırları içerisinde bulunan Ballıkayalar Tabiat Parkı’ndan daha iyi bir seçenek aklınıza getiremezsiniz. Sanayi başkenti olan Gebze’de gidilecek yerlerin başını çekmekte olduğu Ballıkayalar, doğa sporlarının yanı sıra kamp, serpme kahvaltı, piknik gibi grup etkinlikleri içinde birçok fırsat sunmaktadır.

HANNİBAL ANITI

Gazi Mustafa Kemal Atatürk kendisi gibi büyük bir komutan olan Kartacalı Hannibal’ın Gebze’de ki mezarının bulunması ve   Hannibal adına bir anıt yapılması hakkındaki temennisini dile getirmiştir. Bu bağlamda, doğumunun 100. yıldönümün anısına Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği 1981 yılında Gebze’de ki Tübitak arazisi içerisinde Hannibal Tepe’ye yapılan anıt ile gerçekleşmiştir. 900 metrakarelik bir alan içerisinde, Hannibal’ın öyküsü beş ayrı kitabe de Türkçe, Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca dillerinde anlatılmaktadır.

ÇOBAN MUSTAFA PAŞA CAMİİ VE KÜLLİYESİ

Damat lakabıyla da anılan Çoban Mustafa Paşa tarafından 1510 yılında yaptırılan cami, bulunduğu lokasyon itibariyle Gebze’nin merkezinde yer almaktadır. Mısır valisi olarak da görev yapan Çoban Mustafa Paşa Memlük kültürünün ögelerini de taşıyan süslemelerin temel taşlarını Mısır’dan camii’nin inşası gerçekleştirmek için getirmiştir. Öyle ki Mısır’dan getirilen süsleme taşları bizzat Mısırlı ustalar tarafından yerleştirilmiştir. 24 metre yükseliğinde bir kubbe ile örtülü olan cami’nin duvarları kesme taş ve birbirinden büyüleyici tuğlalarla örülmüştür. Toplam da dört giriş kapısı bulunan camiinin dekorasyonu renkli çinilerle süslenmiştir. Bazı kaynaklara göre külliyenin planının Mimar Sinan tarafından hazırlandığı belirtilmiştir. Çoban Mustafapaşa Külliyesi bünyesinde cami, medrese, kütüphane, han, paşa odaları, tekke, arşiv, hela, su kuyusu, şadırvan ve birçok ayrı yapı bulunmaktadır.

OSMAN HAMDİ BEY YALISI

“Kaplumbağa Terbiyecisi” adlı muazzam eseriyle Türk sanat ve kültür tarihinde önemli bir yer tutan Osman Hamdi Bey tarafından Gebze Eskihisar mevkiinde 1884 yaptırılan yalı günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Öyle ki Türk müzeciliğinin kurucusu diyebileceğimiz Osman Hamdi Bey sanat alanın da birçok ses getiren ünlü eserini bu yalıda gerçekleşmiştir. Fransız mimarisinin etkisiyle de oluşturulan bu yalının birçok malzemesi hali hazır da yurt dışından getirilerek oluşturulmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Buraya Tıkla, Hemen Ara!
WhatsApp Destek Hattı